Zorgambassadeurs 2022

De Zorgambassade editie 2022 bestaat uit zestien talentvolle professionals uit alle hoeken van het zorglandschap. Samen vormen zij de Zorgambassade editie 2022. De Zorgambassadeurs van 2022 zijn:

 

Aletta de Beer

Aletta heeft altijd brede interesse gehad in het verbeteren van de gezondheidszorg. Naast de studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze de master Healthcare Management aan de Erasmus Universiteit afgerond. Vanuit de Stichting Medical Business deed ze haar eerste ervaringen op met het opzetten van verbeterprojecten voor allerlei zorgafdelingen of vakgroepen. Ze begon haar carrière aan het bed, en heeft vrij snel daarna gekozen voor verschillende functies in het ziekenhuis gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg, bijvoorbeeld tijdens de fusie van 2 IC afdelingen. De afgelopen jaren heeft Aletta gewerkt bij Pacmed, waar zij als product owner intensive care de beslissingsondersteunende software op basis van machine learning algoritme verder hielp ontwikkelen. Altijd in voor een nieuw avontuur kan Aletta haar brede kennis en ervaringen nu combineren met haar grote interesse voor het verduurzamen van de zorg binnen de Zorgambassade.

 

Arnout Schepers

Arnout is een wetenschapper met een passie voor het optimaliseren van het menselijk lichaam en gezond ouder worden. Met zijn onderzoek op het gebied van weefsel (re-)generatie, veroudering en oncologie werkt hij op een fundamentele en translationele manier aan het verbeteren van de zorg. Daarnaast is hij mede-oprichter van pArt of Science, een platform voor de valorisatie van wetenschappelijke afbeeldingen. Verder probeert hij door middel van wetenschapscommunicatie het draagvlak voor onderzoek te vergroten en onduidelijkheden bij ‘het publiek’ weg te nemen. Hij heeft een MSc Life Science & Technology en een PhD in moleculaire biologie.

 

August Oudshoorn

 August heeft een medische achtergrond en werkte als arts op de Spoedeisende hulp en bij de interne geneeskunde. Zijn interesse in innovatie en educatie deed hem besluiten bij Incision te gaan werken. Als product owner werkt hij daar nu aan verschillende innovatieve ideeën voor het verbeteren en ondersteunen van de opleiding tot chirurg. Zo onderzocht hij afgelopen jaren onder andere de mogelijkheden die het gebruik van kunstmatige intelligentie biedt voor het automatisch analyseren van chirurgische videos. August is nog altijd gefascineerd door de vele mogelijkheden die deze nieuwe technologie biedt.

Met zijn werk draagt hij daarnaast bij aan de standaardisatie van werkwijzen binnen de chirurgie, een belangrijke factor om te komen tot een hogere kwaliteit van zorg.

 

Ellen Schipper

Als Consultant Zinnige Zorg bij Zorgverzekeraar VGZ is Ellen continu bezig met het verbeteren van de zorg. In haar huidige rol bij werkt zij samen met ziekenhuizen en GGZ instellingen aan diverse zorginhoudelijke veranderprogramma’s gericht op kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Zij houdt zich dagelijks bezig met het verkennen, aanjagen en versnellen van (digitale) innovaties samen met zorgprofessionals, de monitoring en evaluatie van de resultaten van nieuwe initiatieven en het verspreiden en opschalen bij andere zorginstellingen. Daarnaast is zij ook verantwoordelijk voor het adviseren en inspireren van zorginstellingen op het gebied van nieuwe strategische kansen en uitdagingen, begeleiden van de cultuurverandering en het bouwen aan een sterk partnership. Door deze diverse opdrachten en een achtergrond in Gezondheidswetenschappen (Vrije Universiteit Amsterdam) en Health Care Management (Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft Ellen ruime ervaring opgedaan met het Nederlandse zorgstelsel, de verschillende sectoren binnen de zorg, en de financiële en organisatorische uitdagingen daarin.

 

Iris van Stel

Iris heeft een achtergrond als innovatiemanager bij een softwareleverancier van zorg en heeft een startup geleid die zich richt op Value-based health care en bundled payment binnen de fysiotherapie. Zij is opgeleid als bestuurskundige en politicologe maar ook als zorgverlener.

Op dit moment werkt zij als beleidsadviseur en projectleider medisch specialistische zorg bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Hierin houdt zij zich bezig met hoe we de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar kunnen houden. Dat doet zij onder meer door zich te richten op verschillende bekostigingsmodellen en -vraagstukken van zorg, zich bezig te houden met de sectoroverstijgende betaaltitel en de monitor umc’s.

 

Jill Pape

Jill begon met werken in de zorg als operatieassistent waar haar ogen zijn geopend voor alle verbeteringen die er mogelijk zijn in de zorg. Daarom heeft ze in 2019 de overstap gemaakt naar haar huidige functie: adviseur kwaliteit & innovatie bij OLVG. Hier werkt ze vooral aan verbeter-en efficiëntieprojecten, waar digitalisering en innovatie een belangrijke rol hebben. Momenteel is ze bezig met de afronding van haar Executive Master of Health Administration aan TIAS Business School. Haar thesis gaat over de barrières tot innovatie-adoptie door zorgprofessionals en past qua onderwerp uitstekend bij de missie van De Zorgambassade.

 

Joost Meyboom

Joost is een innovatiemanager met de ambitie om de zorg toegankelijker te maken en betaalbaar te houden. Met zijn ondernemende geest ontwikkelt hij nieuwe digitale toepassingen die écht waarde toevoegen aan het zorgproces. Dit doet hij nu in de rol van manager zorginnovatie bij CB Healthcare, een aanbieder van vernieuwende logistieke zorgplatformen. Daarnaast is hij founder van het bedrijf SecondMoov dat beweegapplicaties ontwikkelt voor en met ouderen. Joost is opgeleid als bedrijfskundige (Msc) en startte al tijdens zijn studie met ondernemen. Later was hij MT-lid bij Monuta Uitvaartzorg en innovatieconsultant bij diverse opdrachtgevers in de zorg. Zijn expertise ligt in het aanjagen van goed onderbouwde, breed toepasbare vernieuwing.

 

Jordi Elings

Jordi is klinisch fysiotherapeut in het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. Hij is gepromoveerd aan de universiteit van Maastricht op het voorspellen van herstel na een Total Heup Prothese. Tijdens zijn onderzoek en bij het contact met patiënten, zowel voor als na de operatie, werd zijn interesse gewekt naar de keuze mogelijkheden die patiënten wel of niet overwegen. De veelheid aan beschikbare informatie (internet/ervaringen van naasten) maakt het voor patiënten vaak moeilijk een goede afweging te maken welke behandeling het beste bij hun specifieke wensen en situatie past. Wat als we de patiënt en zorgverleners kunnen helpen in het maken van een gezamenlijke afweging welke behandeling het meest geschikt is voor de individuele patiënt?

Naast zijn werk is hij lid van de werkgroep beweegziekenhuizen, het “Better in Better” out netwerk rondom orthopedische-/buik-/thoraxchirurgie en is betrokken bij Programma Uitkomstgerichte Zorg rondom artrose heup/knie.

 

Joost Hultzer

Joost is opgeleid als verpleegkundige en heeft de afgelopen veertien jaar in de eerstelijns gezondheidszorg gewerkt bij Cordaan. Zijn affiniteit met leiderschap en organisatiekunde deden hem besluiten om na verschillende zorginhoudelijke functies over te stappen naar een carrière als zorgmanager. In zijn werk is hij ambitieus, leergierig en echte verbinder.Op dit moment is hij werkzaam als manager Zorg & Behandeling en is onder andere verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en tevredenheid van het zorgpersoneel. Samen met de directie Zorg in de Wijk geeft hij invulling aan kwaliteitsontwikkeling , innovatie en de bijbehorende ontwikkelagenda op het gebied van wijkverpleging. Tevens is hij ambassadeur van Cordaan als werkgever en participeert in het stedelijke en/of landelijke debat rondom de ontwikkeling van het wijkverpleegkundig vak.

Joost wordt in zijn werk dagelijks geconfronteerd met de maatschappelijke uitdagingen in de gezondheidszorg en is gedreven om het aanbod van diensten en producten van zijn organisatie zo goed mogelijk af te stemmen op de concrete behoeften van cliënten en groepen cliënten. Zijn brede praktijkervaring in de eerstelijnszorg, in combinatie met een uitgebreid professioneel netwerk, stellen hem in staat om beleid en praktijk actief met elkaar te verbinden.

 

Kirsten Aben

Kirsten Aben is huisarts in opleiding bij het Amsterdam UMC. Ze is ambitieus, ondernemend en maatschappelijk betrokken. Voor de start van haar medische opleiding heeft Kirsten de bachelor ‘Liberal Arts and Sciences’ voltooid bij het Amsterdam University College met de focus op (inter)nationale gezondheidssystemen en medisch-maatschappelijke onderwerpen. Dit heeft haar interesse gewekt om vanuit verschillende perspectieven naar de gezondheidszorg te kijken en zich actief in te zetten voor een innovatief en maatschappelijk verantwoord zorgsysteem. Zo heeft Kirsten tijdens de huisartsopleiding een onderzoek naar digitalisering binnen de eerste lijn uitgevoerd en is ze lid van het Talentennetwerk van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waar thema’s geagendeerd worden uit de gezondheidszorg die sterk verbonden zijn met het sociale domein.

 

Marieke Pronk

Marieke is sinds 2004 werkzaam in de zorgsector. De eerste jaren bij het ministerie van VWS waar zij in verschillende functies heeft gewerkt en kennis heeft opgedaan over ons zorgstelsel en de politieke sturing daarop. De afgelopen tien jaar heeft zij in verschillende rollen in de zorginkoop eerste en tweede lijn vanuit Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid invulling gegeven aan haar drive om kwalitatief hoogstaande betaalbare zorg te realiseren. Zij heeft bijvoorbeeld een partnership opgezet met een ziekenhuis waaruit onder meer 15 projecten voor juiste zorg op de juiste plek (JZOJP) tot stand zijn gekomen. Daarnaast stuurde zij een veranderteam aan om van gesegmenteerd inkopen de omslag te maken naar integraal inkopen om zo JZOJP te realiseren en duurzame betaalbare zorg te bewerkstelligen. In oktober 2021 heeft zij Navegar Consultancy opgericht, als zelfstandig strategisch adviseur werkt zij sindsdien in het Zaans Medisch centrum, bij Zelfstandige Klinieken Nederland, Eyehelp  en geeft zij les aan farmaceuten over de zorginkoop voor de SMELT academie. Vanaf januari 2022 is zij ook Programma-directeur voor een nieuwe opleiding: de Master Health Contracting.

 

Renske Karens-van Vliet

Binnen de oncologie heeft Renske ervaring opgedaan met de organisatie van zorg, leiderschap en innovatie. Ze behaalde haar Master ‘Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties’ en ging in 2017 werken bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Renske is spontaan en assertief en vindt het stimuleren van de (beroeps)ontwikkeling van verpleegkundigen het allerbelangrijkst. Dat doet ze nu in haar rol als zorginnovator, Chief Nurse Information Officer (CNIO) en voorzitter van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) in het Máxima. Als zorginnovator heeft ze de mogelijkheden om ideeën uit te werken tot nieuwe zorgproducten en/of zorgprocessen. Haar grote ambitie: een internationaal netwerk van kinderoncologieverpleegkundigen opzetten voor deskundigheidsbevordering en innovatie. Zij is de drijvende kracht achter een toekomstbestendige technologische zorg- en werkomgeving, die zij samen met andere zorgprofessionals, kinderen en ouders, ICT’ers, onderzoekers en bedrijven ontwikkelt.

 

Rosan Aapkes

Rosan Aapkes werkt als arts in opleiding tot gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Mijn veel plezier houdt ze zich dagelijks bezig met patiëntenzorg. Daarnaast is ze geïnteresseerd in organisatie, innovatie en duurzaamheid in de zorg. Ze is ervan overtuigd dat samen blijven innoveren en verduurzamen essentieel is om de zorg te verbeteren, en daarmee de zorg voor de patiënt zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast is verduurzaming in haar ogen een essentiële stap om de gezondheid op langere termijn te waarborgen. Met deelname aan verschillende werkgroepen zet Rosan zich hiervoor in, en met veel enthousiasme zet ze dat in Zorgambassade 2022 voort.  

 

Saartje Burgmans

Saartje is dagelijks bezig met het optimaliseren van de “patient journey”, de route die de patiënt aflegt in de zorg voor zijn of haar aandoening. Als Medical Lead bij Novartis initieert en stimuleert zij projecten die een snellere weg naar de juiste diagnose en behandeling realiseren alsook projecten die de zorg meer patiëntgericht maken. Hierbij heeft zij nauw contact met patiëntenorganisaties, artsen en onderzoekers. Saartje heeft een achtergrond als neurowetenschapper. Zij promoveerde cum laude aan de Universiteit Maastricht en was daarna een aantal jaren werkzaam als postdoc onderzoeker en universitair docent. Zes jaar geleden maakte zij een overstap naar de farmaceutische industrie om een meer directe impact te kunnen hebben op de zorg. In haar huidige functie acteert zij op het grensvlak van wetenschap, geneesmiddelen en zorg. In de afgelopen jaren heeft zij een speciale passie ontwikkeld voor “patient empowerment”.

 

Ulrich Oron

Ulrich Oron is partner bij C3 adviseurs en managers, een adviesgroep in de zorg. Hij is apotheker, MBA en heeft een Bachelor Rechten. Hij ontwikkelde belangstelling voor de economische, juridische en besliskundige elementen van de invoering van innovatieve medische technologieën en geneesmiddelen in de zorg. Ulrich heeft brede en diepgaande kennis van de financiering van de gezondheidszorg en de vertaling daarvan naar de financiering van concrete medische innovaties. Als consultant maakt hij analyses, waarbij hij oog heeft voor de economische, juridische, besliskundige, organisatorische en de financiële kant van een innovatie, maar ook voor maatschappelijke belangen die met zo’n innovatie gemoeid zijn.

 

Valérie Franx

Geïnspireerd door ervaringen die ze opdeed na twee jaar werken in de zorg als arts, besloot Valérie om het roer om te gooien en op een andere manier de zorg te gaan verbeteren. Nu werkt zij als medisch manager bij ikHerstel, een e-health startup. De ikHerstel-app helpt patiënten na een operatie sneller herstellen door een gepersonaliseerd hersteladvies. In deze gevarieerde rol komen vele aspecten samen; zowel implementatie, innovatie, creatie als strategiebepaling - met in het achterhoofd altijd scherp wat de zorgverlener en patiënt nou écht verder helpt. Daarnaast heeft ze interesse in thema’s als leiderschap, communicatie, cultuur en gedrag en is ze ambassadeur van de Zin in Zorg beweging. Ze is al een aantal jaren actief binnen Stichting Medical Business en heeft enige ervaring met zorgconsultancy.