Editie 2025

De Zorgambassade is dé nationale denk- en doetank voor de zorg. Dit jaar buigen vijftien ambitieuze zorgprofessionals zich over de belangrijkste problemen uit de zorg. Deelnemers uit verschillende hoeken van de zorg combineren hun aandacht en kennis tot een concrete, schaalbare oplossing. In één jaar tijd werken de deelnemers samen aan één concrete vraagstelling.


Thema Zorgambassade editie 2025

‘‘Duurzaamheid in de zorg: de rol van geneesmiddelen’’

De zorgsector werkt hard aan het verbeteren van gezondheid, maar draagt ook bij aan CO2-uitstoot en milieuvervuiling. Via de Green Deal 3.0 streeft de sector naar minder uitstoot en een duurzamer gebruik van grondstoffen.

Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker in de geneesmiddelenbranche. In Nederland wordt jaarlijks naar schatting €100 miljoen aan medicijnen verspild, wat onnodige zorgkosten, milieubelasting en CO2-uitstoot veroorzaakt.

In editie 2025 zal de Zorgambassade zich richten op het vinden en implementeren van oplossingen om geneesmiddelen duurzaam in te zetten.

De ambassadeurs van 2025 zijn:

Anne van Schip

Na haar studie Farmacie in Groningen is Anne werkzaam geweest in verschillende ziekenhuisapotheken. Van 2019 tot 2023 heeft ze de opleiding tot ziekenhuisapotheker gevolgd. Binnen het AmsterdamUMC heeft ze de afgelopen 2 jaar bijgedragen aan de robotisering van de ziekenhuisapotheken op beide locaties. De rol van projectmanager heeft ze met enthousiasme en aandacht vervult. Onder haar leiding zijn er zes logistieke geneesmiddelenrobots in gebruik genomen. Hiermee werden veel manuele handelingen binnen de apotheek geautomatiseerd, werd de medicatieveiligheid vergroot en kon ook de medicatieverspilling aanzienlijk teruggedrongen worden. Allen uitkomsten die belangrijk zijn voor Anne, om zo met elkaar veilige en duurzame zorg te leveren

In 2025 gaat Anne met heel veel plezier werken binnen de Ziekenhuisapotheek van het Spaarne Gasthuis als Ziekenhuisapotheker Logistiek en Inkoop. Ook hier staan veilige en duurzame zorg voorop en wordt de praktische en farmaceutische expertise ingezet voor patiënt en innovatie.

Annemieke Drenth

Annemieke is een manager die nergens liever werkt dan in de zorg. Na een eerdere studie aan de Hogere Hotelschool kwam tijdens de studie rechtsgeleerdheid, met later een master Recht in de Gezondheidszorg, de echte verbinding met de zorg. Haar drijfveren zijn hierin de toegang tot zorg en de betaalbaarheid van deze zorg. Via een traineeship bij Achmea en Zilveren Kruis heeft ze als manager de overstap gemaakt naar de uitvoerende zorg. In haar huidige functie als Manager Farmacie bij het Martini Ziekenhuis wordt ze dagelijks geconfronteerd met de tekorten, leverproblemen en spillage van geneesmiddelen. Ze kijkt met een open blik naar nieuwe mogelijkheden en innovaties om de beschikbaarheid van geneesmiddel te vergoten. Belangrijk hier is dat er over de muren van instellingen, farmaceuten en regelgeving gekeken gaat worden. Met haar deelname aan de Zorgambassade hoopt ze door haar pragmatische insteek hier een aandeel in te hebben.

Bryan van Hesteren

Bryan heeft ruime ervaring binnen de zorg, waarin hij complexe problemen gestructureerd inzichtelijk probeert te maken én pro-actief meedenkt in oplossing. Nu werkzaam bij TopMondzorg als business controller, maar voorheen werkzaam geweest binnen BENU Apotheek, waarin hij waar hij, samen met de zorgverleners, betrokken is hoe de zorg anders te organiseren vanwege o.a. personeelstekorten. Zo hebben alle BENU Apotheken sinds kort een geneesmiddelen uitgiftenautomaat, waarin patiënten gemakkelijk 24/7 de medicatie kunnen ophalen én het voor de apotheek minder tijd kost. Hij kijkt ernaar uit om samen met zorgprofessionals vanuit verschillende achtergronden samen te werken en zodoende tot creatieve oplossingen te komen.

Dauphine Sulzer

Met een hart voor de zorg zet Dauphine zich in voor duurzame verbeteringen en domeinoverstijgende samenwerking in de sector. Als public affairs consultant bij Public Matters werkt ze aan politieke en maatschappelijke vraagstukken in de gezondheidszorg. Ze helpt organisaties een sterke positie te verwerven in de politieke, bestuurlijke en publieke arena. Dauphine krijgt energie van het bouwen van bruggen tussen mensen en het samenbrengen van uiteenlopende belangen. Bij de Zorgambassade wil ze haar kennis en netwerk inzetten om duurzame, schaalbare oplossingen te ontwikkelen en bij te dragen aan een gezondere wereld. Dit sluit nauw aan bij haar visie om via samenwerking en kennisdeling barrières in de zorg weg te nemen en de sector toekomstbestendig te maken.

Emily Dowdalls

Het kunnen gebruiken van medicijnen die geen mensen of ecosystemen ziek maken om ‘ons’ beter te maken. Dat is waar Emily warm voor loopt en waarom ze als zelfstandig adviseur is gaan werken met haar bedrijf Klimaatapotheker. Ze is (niet-praktiserend) apotheker met ervaring in de klimaatbeweging, kennis over wet- en regelgeving rondom markttoelating en prijzen van medicijnen met een groot netwerk. Ze heeft de sterke visie dat het ook in de farmacie mogelijk is om op klimaatrechtvaardige manier medicijnen te maken, te kiezen en te gebruiken. Ze volgt al een aantal jaar de ontwikkelingen rondom deze transitie en ziet wat al goed van de grond komt binnen dit nijpende thema, maar ook waar nog kansen liggen. Door deel te nemen aan deze editie van de Zorgambassade hoopt ze via multidisciplinaire samenwerking en bundeling van de krachten nog meer impact te maken voor verduurzaming in de farmacie.

Emma Ouwerkerk

Een fysiek en mentaal gezondere maatschappij, dat willen we allemaal, toch? Als consultant en sport docent bouwt Emma actief aan zo’n maatschappij. Met een opleiding in economische en cross-culturele psychologie startte Emma haar carrière bij een internationale consultancy alvorens ze zich richtte op de publieke- en gezondheidssector. Momenteel is ze werkzaam bij VGZ als consultant en helpt ze zorginstellingen met het toekomstbestendig maken van de zorg. Van medisch specialistische zorg tot en met de eerste lijn, Emma helpt zorginstellingen met het inzichtelijk maken en teweeg brengen van verandering. Hierbij zet ze verbinding tussen mensen centraal en past ze verandermanagement, procesverbetering en visievorming toe. Gelijktijdig met haar ZZP werkzaamheden als yoga en circuit training docent maakt ze een positieve impact op zowel fysieke als mentale gezondheid.

Esther Emmelkamp

Esther is werkzaam als arts-assistent gynaecologie & verloskunde in het Zaans Medisch Centrum. Tijdens haar studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam volgde ze een minor in Psychologie en behaalde ze daarnaast een master in Health Care Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze heeft brede ervaring opgedaan in zowel de klinische praktijk als ondersteunende functies binnen de zorg, waarbij persoonlijk contact met patiënten altijd centraal heeft gestaan. Naast haar werk heeft Esther zich ingezet voor maatschappelijke en organisatorische activiteiten, onder andere als bestuurslid van stichting Co-Cycling en in verschillende commissies tijdens haar studie. Binnen de Zorgambassade zet ze zich dit jaar in voor het verduurzamen van medicatie, waarbij ze het belangrijk vindt patiënten actief te betrekken. Ze gelooft dat verduurzaming niet alleen in beleid, maar ook samen met de patiënt vorm moet krijgen. Ze is ervan overtuigd dat duurzame zorg alleen kan slagen door samenwerking tussen zorgprofessionals en patiënten. Met haar brede ervaring en focus op samenwerking streeft ze naar praktische oplossingen die bijdragen aan een betere zorg én een beter milieu.

Gijs Langkamp

Gijs zet zich met enthousiasme in om de transitie in de zorg te versnellen, met innovatie als drijvende kracht. Hij heeft een achtergrond in biomedische- en innovatiewetenschappen en ervaring als verzorgende voor mensen met dementie. Na zijn studie heeft hij buitenlandse zorginnovaties naar Nederland gehaald en vervolgens bij Invest-NL gewerkt aan het financierbaar maken van complexe zorginitiatieven. Momenteel werkt hij als projectleider bij Luckt, waar hij zich richt op structurele verbeteringen in de zorg. Gijs’ kracht ligt in het verbinden van kennis en praktijk: van het ondersteunen van mensen met dementie tot het inzichtelijk maken van de financiële en organisatorische barrières die zorginnovaties belemmeren. Hij benadert complexe systeemproblemen vanuit meerdere perspectieven en gelooft sterk in de kracht van samenwerking. Voor Gijs zijn doorzettingsvermogen, optimisme en enthousiasme de sleutel tot het realiseren van positieve veranderingen in de zorg.

Ishaan Tewarie

Ishaan Tewarie bekleedt de functie van Vice President binnen het EQT Life Sciences-team, waar hij sinds juli 2022 deel van uitmaakt. Voorheen richtte hij zich als PhD-onderzoeker op predictive analytics voor neurochirurgie bij het Computational Neuroscience Outcomes Center at Harvard (CNOC) in Boston. Daarnaast heeft hij ervaring opgedaan als investeringsconsultant voor diverse publieke en private fondsen. Ishaan behaalde zijn artsendiploma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft een passie voor strategisch denken, complexe uitdagingen te omarmen en deze te vertalen naar impactvolle resultaten.

Janine de Weerd

Janine is apotheker en werkzaam bij UPLUS, waar ze zorginstellingen adviseert en begeleid op het gebied van medicatieveiligheid, wet- en regelgeving en beleid. Sinds 2022 onderzoekt en ontwikkelt ze daarnaast, als manager duurzaamheid en innovatie, farmaceutische initiatieven die zorgen voor efficiëntere werkprocessen en medicatieverspilling tegen gaan. Janine is gedreven om de zorg écht te verbeteren en doet dit het liefst op een pragmatische en concrete manier. In de praktijk ziet ze dat oplossingen voor de ene zorgprofessional kunnen leiden tot lasten verzwaring bij de andere. Met haar analytische vermogen heeft ze een passie voor het doorgronden van complexe situaties en het blootleggen van knelpunten. Door verschillende disciplines samen te brengen en de dialoog aan te gaan, bouwt ze aan écht werkbare oplossingen. Janine gelooft dat samenwerken en van elkaar leren de duurzame ontwikkeling in de zorg versnelt en wil met haar deelname aan de Zorgambassade hieraan bijdragen.

Kimberley van Uffelen

Met een achtergrond in de fysiotherapie heeft Kimberley waardevolle ervaring opgedaan in de eerstelijnszorg. Haar interesse in het verbeteren van patiëntgerichte zorg in de buurt leidde haar naar de master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit. Momenteel vervult Kimberley meerdere rollen binnen Rijnmond Dokters, een toonaangevende regionale organisatie voor huisartsen in de regio Rijnmond. Hier richt ze zich op het efficiënter inrichten van huisartsenpraktijken, ondersteunt ze waarnemend huisartsen in hun weg naar praktijkhouderschap en biedt ze leiding aan gedetacheerde POH-GGZ-medewerkers.

Kimberley staat bekend als een ambitieuze zorgprofessional met een analytische geest en een mensgerichte aanpak. Dankzij haar ervaring als fysiotherapeut en teamleider bouwt ze snel verbinding op en motiveert ze anderen om oplossingsgericht te denken. Met haar oog voor detail en strategisch inzicht stimuleert ze persoonlijke groei én organisatorische vooruitgang.

Mats Kleinjan

Mats is momenteel met veel plezier werkzaam als basisarts bij de algemene chirurgie in het OLVG te Amsterdam. Al tijdens zijn bachelor geneeskunde in Groningen merkte hij dat hij naast het vak van arts ook erg enthousiast wordt van organisatorische en beleidsmatige vraagstukken binnen de gezondheidszorg. Tijdens zijn master geneeskunde volgde hij de master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit wakkerde zijn enthousiasme verder aan en leidde er onder andere toe dat hij zich nu inzet voor stichting Medical Business. Deze stichting richt zich op de nieuwe generatie zorgprofessionals die verder kijkt dan de directe zorg voor de individuele patiënt. Dat is essentieel om te zorgen dat zaken als personeelstekorten, waardering, overregulatie en -controle en natuurlijk de hoge administratielast niet de boventoon gaan voeren binnen deze mooie sector.

Phi Ngan Phan

Maak kennis met Phi-Ngan Phan- van den Berg. Zij is een nieuwsgierige en verbindende zorgprofessional die zich inzet voor een toekomstbestendiger zorgstelsel. Haar reis begon met het schrijven van haar scriptie over Value Based Healthcare. Nu zet zij zich dagelijks in om geneesmiddelen toegankelijk te maken voor patiënten die hier baat bij hebben en patiëntuitkomsten te verbeteren.  Dit doet zij in de rol van Value Access & Policy Manager bij Amgen Nederland. Ook was zij vier jaar bestuurslid bij de Young Innovators of Medicines, waar zij zich inzette voor het vinden van oplossingen in de zorg door middel van dialoog. Met frisse energie gaat zij nu samen met de Zorgambassade werken aan oplossingen die bijdragen aan duurzaamheid en circulair geneesmiddelengebruik!

Tessa Sint

Tessa werkt bij SEIN, een expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Ze heeft zeven jaar ervaring als orthopedagoog, waarbij ze intensief werkte met kinderen met epilepsie, een verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Deze ervaring heeft haar passie versterkt voor het verbeteren van de zorg en haar veel geleerd over de uitdagingen die de zorg kent. Momenteel werkt Tessa als programmanager innovatie binnen SEIN. In deze rol richt ze zich op het ontwikkelen en testen van vernieuwende ideeën samen met medewerkers en cliënten, met als doel de zorg te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Ze gelooft sterk in samenwerking en het benutten van de kennis en creativiteit van zorgprofessionals en cliënten om betekenisvolle zorgvernieuwing te realiseren. Denk groot, maar begin klein, is daarbij haar motto. Tessa kijkt ernaar uit om bij de Zorgambassade haar kennis over innoveren en de zorg te combineren om tot een vernieuwend en schaalbaar initiatief te komen die de zorg vooruit weet te helpen.

Ton Gevers

Ton Gevers woont samen met Angela, hun dochter Stella en hun hond Maple in Eindhoven. Gedurende 15 jaar werkte Ton als (sport)fysiotherapeut bij B-Fysic Fysiotherapie en Ergotherapie, waar hij zich richtte op het begeleiden en behandelen van cliënten. Daarnaast was hij eerst teamleider en later regiomanager bij B-Fysic. Inmiddels staat Ton niet meer aan de behandelbank; hij richt zich volledig op zijn taken als regiomanager bij B-Fysic, waar hij zich inzet voor het aansturen van teams en het verder ontwikkelen van de organisatie. In 2019 besloot Ton zijn horizon te verbreden en begon hij met een studie Toegepaste Filosofie aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie in Utrecht. Tijdens zijn studie ontdekte hij de waardevolle samenhang tussen duurzaamheid en zorg, en hoe deze principes kunnen bijdragen aan een meer mensgerichte en toekomstbestendige zorgsector. In zijn rol als regiomanager bij B-Fysic Fysiotherapie en Ergotherapie combineert Ton zijn ervaring in de zorg met een filosofische blik op duurzaamheid en de relaties tussen mensen. Hij streeft naar een zorgpraktijk waarin waarden zoals verbinding, duurzaamheid en innovatie centraal staan. Daarnaast is Ton mede-oprichter van EcoFysio, een initiatief dat duurzaamheid integreert in de eerstelijns zorg met als focus voor EcoFysio op de fysiotherapie. Door filosofische inzichten te vertalen naar praktische handvatten, werkt hij aan een zorgsector die niet alleen goed is voor patiënten en professionals, maar ook voor de planeet.

 

Werkwijze

Onder begeleiding van strategieconsultant Boston Consulting Group (BCG) werken deelnemers aan een schaalbare oplossing. Gemiddeld een keer per maand is er een bijeenkomst met trainingen, inspirerende sprekers en expert panels. Daarnaast ontmoeten de deelnemers elkaar indien nodig tussen de bijeenkomsten door om samen hun oplossingen verder uit te werken. Uiteraard is dit voor de deelnemers te combineren met een baan in de zorg: bijeenkomsten vinden voornamelijk plaats in de avonduren en weekenddagen. Na dit jaar ligt er een concrete schaalbare en impactvolle oplossing. Een oplossing die al is getest, wellicht zelfs in de eigen organisaties van de deelnemers.

Voordelen voor deelnemers

Deelname aan de Zorgambassade is een boost voor je ontwikkeling. Je werkt op gestructureerde wijze aan oplossingen voor grote vraagstukken. Je leert in korte tijd veel over de belangrijkste thema’s in de zorg en gaat in gesprek met dé experts op de betreffende vakgebieden. Daarnaast bouw je een netwerk op van zorgprofessionals zoals jij: zorgprofessionals die het verschil willen maken. Van het Zorgambassade-alumninetwerk kan je in de toekomst altijd gebruikmaken.

Wie kunnen er meedoen aan de Zorgambassade?

Tijdens de Zorgambassade leer je niet alleen van sprekers, maar ook van elkaar. We selecteren daarom zorgprofessionals die al een tijdje meelopen en de uitdagingen van hun eigen organisaties en de sector begrijpen.

Partners

Het zorglandschap is complex en succesvolle innovatie vereist daarom samenwerking. De Zorgambassade wordt ondersteund door een breed scala aan partners uit alle hoeken van de zorg. Lees hier meer over onze partners en ons kennisnetwerk.