Preventie van burn-out, kan dat ook leuk en laagdrempelig?

In Nederland heeft 1 op de 6 werknemers last van burn out klachten, met 11 miljoen stress gerelateerde verzuimdagen per jaar tot gevolg. Het zijn grote getallen met grote consequenties voor individuen, families en (werk)teams.

Zorgambassadeurs Renske Bongers, Joep van Dun, Parisa Kamali, Linda Labberton en Hilde de Wit werken met hun “StrEsscaperoom” aan preventie van burn-outs. Een nobele taak! Want hoewel er al ontzettend veel gedaan wordt rondom stress en burn-out, is tegelijkertijd DE oplossing nog steeds niet gevonden. Voor een burn-out bestaat zelfs officieel nog geen diagnose. Hoe kunnen we één van de grootste ziektes van deze tijd verhelpen als het niet erkend wordt? 

stress.jpg

Het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ past goed bij de thematiek van stress en burn-out. Als je eenmaal een burn-out hebt, is het eigenlijk al te laat. Om deze reden wil dit Zorgambassade team zich niet richten op het behandelen van stress en burn-out maar, zoals eerder genoemd, op de preventie ervan. Hoe kunnen we voorkomen dat mensen in een burn-out raken? 

Dit begint niet alleen bij het signaleren van stress en burn-out, maar misschien nog wel meer bij het bespreekbaar maken ervan. Herkennen en erkennen dat je stress ervaart, vindt over het algemeen wel plaats. Maar tijdig aangeven dat grenzen bereikt worden, dat er hulp nodig is en dat mensen tijd nodig hebben om op te laden is een andere orde. Deze stap slaan mensen vaak over, met als resultaat dat ze te lang door blijven werken en in een burn-out raken. 

Om stress en burn-out bespreekbaar te maken, is een psychologisch veilig klimaat belangrijk. Immers: juist het kunnen aankaarten van knelpunten binnen het werk en het vragen om hulp als het even niet goed dreigt te gaan, maakt dat mensen meer steun en minder stress ervaren.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat er in een team, of op de werkvloer ruimte ontstaat om dingen bespreekbaar te maken? Hoe stuur je hier op als leidinggevende of manager? Hoe kaart je als medewerker zelf aan dat er iets moet veranderen? Deze vragen wil dit Zorgambassade team beantwoorden! 

Daarbij hebben zij de missie op zoek te gaan naar een methode waarmee het creëren van een veilig klimaat op een levendige en luchtige manier plaats kan vinden, door gebruik te maken van Serious Game vormen! Een spelomgeving maakt immers dat deelnemers uit hun dagelijkse werk context worden gehaald en meer open staan voor leren en ontwikkelen. Leren gaat sneller en wordt leuker als mensen sociaal leren en de leerstof wordt beter onthouden door het leren aan de hand van een spel.

Door deze energieke vorm en door in hun benadering (werk)teams centraal te stellen, draagt dit team van de Zorgambassade een steentje bij aan dit jaarlijks groeiend probleem.

Wat is de volgende stap?

In de komende maanden gaat dit Zorgambassade team uitzoeken hoe een psychologisch veilig klimaat werkt binnen de zorgcontext. Door middel van interviews en panelgesprekken gaan ze een deep dive maken op dit onderwerp bij de doelgroep. Eveneens zal in de vorm van een multidisciplinaire creatiesessie een eerste variant van hun oplossing ontworpen worden. Door middel van feedback en doorloop-momenten zal deze oplossing verder uitgewerkt worden en uiteindelijk zullen er testsessies plaatsvinden om de impact van hun spelvorm te meten.

Wij zijn op zoek naar een team in de zorg om onze oplossing te testen

Ben of ken jij een team in de zorg dat:

- Werkzaam is met elkaar in een min of meer vaste samenstelling

- Gemotiveerd is om als team te werken aan burn out preventie

- Bereid is om deel te nemen aan dit experiment, door te voorzien in kritische feedback

Wij bieden:

- Een unieke kans om met een groep op een motiverende manier stress & burn out bespreekbaar te maken, in een 2-4 uur durende teambijeenkomst

- Een manier om de verbondenheid tussen de teamleden te vergroten.

- De kans om een bijdrage te leveren aan een veelbelovende zorginnovatie!

📧 renske.bongers@zorgambassade.nl

Guest User