Hoe maken we keuzevrijheid van zorg mogelijk?
Eigen regie voor de zorgvrager
De relatie tussen zorgvrager en zorgverlener is aan het veranderen. Idealiter neemt de zorgvrager van de toekomst een actieve rol aan, bereid zich voor op het consult en neemt de regie als er keuzes gemaakt moeten worden over zijn of haar zorg. De zorgverlener van de toekomst stelt zich coachend op tijdens het zorgtraject, helpt bij het maken van keuzes en stimuleert samen beslissen. De cultuurverandering die nodig is voor deze nieuwe rolverdeling gaat langzaam, maar wordt door de meeste partijen in de zorg wel toegejuicht. Het heeft namelijk bewezen positieve effecten, zoals een betere arts-patiënt relatie, meer therapietrouw en grotere tevredenheid over het zorgtraject. Daarnaast draagt het bij aan passende zorg, waarbij alléén zorg wordt verleend die bijdraagt aan het functioneren van mensen en hun kwaliteit van leven.
Een duurzame en gerichte campagne
“Samen beslissen” heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen en het bewustzijn begint te groeien. Een voorbeeld van een initiatief dat hieraan bijdraagt is de campagne “Samen Beslissen”. Deze campagne heeft als doelstelling om bij een breed publiek het bewustzijn te vergroten en handvatten te bieden aan zorgverleners en zorgvragers hoe je samen kunt beslissen over de beste passende zorg. Dergelijke campagnes zijn vooral effectief als ze voor een langere periode worden aangeboden en bij de juiste doelgroepen terecht komen. Daar ligt een grote uitdaging. “Samen Beslissen” is afhankelijk van tijdelijke subsidies en kan alleen kortdurende campagnes voeren. Daarnaast is de boodschap van de campagne met name relevant voor zorgvragers en zorgverleners die op het punt staan beslissingen te nemen in een zorgtraject. “Samen Beslissen” is een breed opgezette publiekscampagne, die niet altijd de juiste mensen op het juiste moment aanspreekt.
Wij, Zorgambassadeurs Saartje Burgmans, Jordi Elings, Arnout Schepers en Ellen Schipper willen deze campagne op een duurzame manier onder de aandacht brengen en houden bij zorgvragers die aan de start staan van hun zorgtraject. Dat is volgens ons het ideale moment om hen bewust te maken van “samen beslissen” en hen te activeren om het gesprek met de zorgverlener goed voor te bereiden en meer regie te pakken bij het maken van keuzes tijdens het verdere zorgtraject.
Koppeling met afspraakbevestiging
Ons concept idee is om een koppeling te maken met de afspraakbevestiging van het zorgconsult. Dit moet nog worden afgestemd met de betrokken partijen.
In de nabije toekomst, zullen de meeste afspraken bij de zorgverlener worden gemaakt via online afsprakenplanners. Ons idee is dat zorgvragers via deze planners attent worden gemaakt op “Samen Beslissen” door een link toe te voegen aan de afspraakbevestiging. Wij hopen hen op dat moment met een pakkende quote en https://begineengoedgesprek.nl/ te verleiden zich te verdiepen in samen beslissen. Hierdoor worden zij voorafgaand aan de afspraak gestimuleerd om zich voor te bereiden op het consult.
Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 80% van de mensen direct zouden klikken op de link van een ‘samen-beslissen-website’ als deze wordt meegestuurd met de online afspraak van de huisarts.
Volgende stappen
In de komende weken gaan wij:
uitwerken hoe er een koppeling gemaakt kan worden tussen “Samen Beslissen” en online afsprakenplanners; en de betrokken partners hierin meenemen
onderzoeken welke ICT bedrijven en zorgaanbieders interesse hebben om een pilot met ons te starten
een businessmodel ontwikkelen om de duurzaamheid van deze oplossing te garanderen